Hoe weet ik wat mijn kwaliteiten zijn?

Neem contact op met loopbaancoach Janine Bijlsma

Ik hoor deze vraag zo vaak van twintigers en dertigers die ik spreek. Ze hebben geen idee wat hun kwaliteiten en talenten zijn. En ze hebben al helemaal geen idee hoe ze hier achter gaan komen. Ze kijken mij aan en horen het liefst van mij wat hun kwaliteiten zijn. Maar dit kan ik niet voor jou opsommen, dit heb je toch écht zelf te ontdekken!

Maar weet: jij hebt zoveel kwaliteiten en talenten! Alleen ben je er vaak nog niet van bewust wat nu de kwaliteiten zijn die écht bij jou horen!

Het is zo belangrijk om jouw kwaliteiten te ontdekken en te leren kennen. Hoe duidelijker je namelijk hebt wat jouw unieke talenten zijn, hoe bewuster je deze kwaliteiten in kunt zetten in jouw leven, maar ook bijvoorbeeld in jouw werk. Je weet dan steeds beter wat wel en wat niet bij jou past als persoon en dit geeft zelfvertrouwen!

Maar wat is nu een kwaliteit?

Een kwaliteit of een talent is een eigenschap van jou die bijzonder goed ontwikkeld is. Het ‘kleurt’ jou als mens. Het is jouw onderscheidende kenmerk waar een ander gelijk aan denkt als hij aan jou als persoon denkt.  

Wat zijn voorbeelden van kwaliteiten?

Voorbeelden van kwaliteiten zijn: daadkracht, bescheiden, initiatiefrijk, empathie, verbindend, zorgzaam, zorgvuldig etc.

Een kwaliteit is te herkennen aan iemands bijzondere talent waarvan hij zelf zegt: dit kan toch iedereen? Maar je mag erop vertrouwen dat niet iedereen dat kan. Het is jouw unieke talent, jouw onderscheidende kracht!

Een kwaliteit is altijd aanwezig. Je kunt deze niet aan- of uitzetten. Je kunt hem wel verstoppen of verborgen houden. En helaas gebeurt dit maar al te vaak…

Wat is het verschil tussen vaardigheden en kwaliteiten?

Het verschil tussen kwaliteiten en vaardigheden zit er vooral in dat kwaliteiten écht vanuit jezelf, dus van binnenuit, komen. Vaardigheden worden daarentegen van buitenaf aangeleerd. Dit wordt ook wel het verschil tussen ‘nature’ en ‘nurture’ genoemd. Nature betekent dat je deze eigenschappen van nature bezit. Nurture betekent dat deze eigenschappen niet aangeboren zijn, maar in de loop van de tijd zijn ontwikkeld door bijvoorbeeld invloeden vanuit de opvoeding of leefomgeving. Ze zijn dus aangeleerd. Vaardigheden zijn ‘nurture’, dus deze zijn in de loop der tijd ontwikkeld en aangeleerd. Kwaliteiten zijn ‘nature’, dus deze zijn aangeboren en daardoor makkelijk te ontwikkelen.

Denk bij vaardigheden aan vaardigheden als communiceren, schrijven, leiderschap, adviseren etc.

Waarom is het belangrijk om jouw kwaliteiten te kennen?

Het is goed om jouw kwaliteiten te kennen en deze in te zetten in jouw leven, maar ook in jouw werk. Je werkt dan namelijk vanuit jouw persoonlijke sterkte en je doet dus écht iets wat bij jou past. Naast veel zelfvertrouwen, geeft dit je vaak ook veel energie.

Als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat één van jouw kwaliteiten nauwkeurigheid is, zul je weten dat een functie waarbij je nauwkeurig te werk moet gaan goed bij je zal passen. Je zult met meer zelfvertrouwen solliciteren op bijvoorbeeld een functie als administratief medewerker waarbij een grote mate van nauwkeurigheid in je werkzaamheden wordt verwacht. Je weet dit van jezelf en zult dit ook uitstralen in het gesprek waardoor je sneller wordt aangenomen om deze functie te vervullen.

Hoe ontdek ik mijn kwaliteiten?

Als jij niet weet wat jouw kwaliteiten zijn dan is het zaak om deze te gaan ontdekken. Dit vraagt zelfonderzoek. Hiervoor is helaas geen quickfix. Het vraagt van jou om écht bij jezelf naar binnen te keren om uit te vogelen wat jou ‘kleurt’ als mens. Om te onderzoeken wat jouw unieke kenmerken zijn die écht bij jou horen en die aangeboren zijn. Veel mensen vinden het spannend om deze stap te nemen om écht even stil te staan bij zichzelf en beginnen er daarom al niet eens aan.

Maar hoe mooi is het als jij deze uitdaging toch aan gaat, zodat jij jezelf steeds beter leert kennen en dus ook steeds meer kunt gaan doet wat bij jou past!

Ik geef je hier een aantal tips van vragen die je jezelf kunt stellen zodat je jouw kwaliteiten gaat ontdekken.

4 vragen om jouw kwaliteiten of talenten te ontdekken:

Plan komende week eens een uurtje vrij in jouw agenda. Zoek een rustige plek op waar je niet gestoord kunt worden. En zorg dat je een schrijfboekje en een pen bij de hand hebt. Probeer voor jezelf eens antwoord te geven op de volgende vragen. Schrijf de kwaliteiten die uit deze vragen naar voren komen op in je boekje. Uiteindelijk is het belangrijk dat je aan de hand van de volgende vragen zo’n 15 kwaliteiten verzamelt die jij kenmerkend vind voor jou als persoon.

Vraag 1

Beschrijf een succeservaring uit jouw (werkzame) leven. Wat deed jij wat bijdroeg aan dit succes? Wat was het effect daarvan? Welke kwaliteit heb je hierbij ingezet?

Vraag 2

Wat zijn jouw energiegevers? Wat voor soort werk doe je graag? Wanneer ervaar je flow? En op welke kwaliteiten wordt dan een beroep gedaan?

Vraag 3

Wat doe je aan nevenfuncties of hobby’s in je priveleven? Welke kwaliteiten zet je daarbij in?

Vraag 4

Waar krijg je vaak complimenten over? Wat zegt dit over wat je goed kunt en over welke kwaliteiten jij bezit?

Tot slot: vraag ook gerust eens aan de mensen om jou heen wat zij zien als jouw kwaliteit(en). Het vraagt wel even wat kwetsbaarheid om dit aan je omgeving te vragen, maar vaak vinden anderen het juist leuk iets positiefs over jou te zeggen. Dus schroom niet om je partner, vriend, vriendin, vader, moeder, collega eens te vragen wat jou écht jou maakt!

Gratis test om jouw kwaliteiten te ontdekken

Daarnaast kun je ook op diverse sites op het internet gratis tests doen om jouw kwaliteiten te ontdekken. Via deze link kun je bijvoorbeeld allerlei verschillende testen gratis afnemen.

Wil jij graag eens met een professional in gesprek om jouw kwaliteiten en talenten te ontdekken? Of om te kijken hoe je jouw kwaliteiten nog meer kunt toepassen in jouw werk? Als loopbaancoach help ik jou hier graag mee! Ik heb hiervoor het PuurWerk coachingstraject ontwikkeld. In dit traject leer je je jouw kwaliteiten en interesses kennen. Je ontdekt wat jouw drijfveren en waarden zijn. Je stelt jouw wensen en belemmeringen op voor jouw (mogelijke) volgende baan. Je verkent verschillende werkvelden en maakt een concreet actieplan zodat jij succesvol die baan gaat vinden die bij jou past!

Wil je meer informatie? Klik hier om contact met mij op te nemen.

1 gedachte over “Hoe weet ik wat mijn kwaliteiten zijn?”

  1. Pingback: Hoe weet ik wat ik wil op het gebied van werk? - Janine Bijlsma loopbaancoaching

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *